Slobodnim stilom

Prosperitetnoj izgradnji građanskog društva potkraj 19. stoljeća prijete abnormalni – skitnice, pustolovi, anarhisti, homoseksualci, sitni lopovi, neposlušni sinovi i neukrotive kćeri. Uspostava reda, discipline i suzbijanje kolektivne histerije moguće je samo uz proizvodnju pojma "degenerika" kao patološkog tijela, onog koje je opasno, koje ne može biti kažnjeno i stoga jedino može postati predmetom proučavanja psihijatrije, kojoj je uzgred rečeno potrebno žrtveno janje kako bi samu sebe postulirala kao znanstvenu disciplinu.

Nije riječ o kriminalističkom romanu nego o iznimnoj filološkoj studiji u kojoj autori Mislava Bertoša i Tvrtko Vuković kombiniraju analizu diskursa, semiotiku, psihoanalizu i pragmatiku kako bi opisali načine uspostave hrvatskog psihijatrijskog diskurs u Banskoj Hrvatskoj. Korpus je sačinjen od svega – od medicinskih kartona, pisama članova obitelji, spisa koji su bili nužni za izgradnju Zavoda za umobolne u Stenjevcu do same zgrade Zavoda.

U epizodi smo se posebno pozabavili dvama degenericima – Milošem i Katom čija opasnost po društvo leži u pretjeranom promišljanju o vlasti i čitanju molitvenika u osami. Koncept degenerika doveo nas je do brojnih poveznica s domaćim i stranim književnim i filmskim ostvarenjima. Osvrnule smo se i na recentna društvena zbivanja pa zamijetile pomak od zlouporabe pojedinca kao predmeta psihijatrijskog diskursa do zlouporabe psihijatrije kao discipline.

Nakon snimanja epizode stvorila se samo jedna nedoumica...

Tko je ovdje doista lud?