Slobodnim stilom

Slobodnim stilom

U ovom ćemo podcastu slobodnim stilom razgovarati s gostima ili ćemo sami govoriti o stilistici, njezinim najpoznatijim granama, o književnoj i lingvističkoj stilistici te o primjenljivosti stilistike kao discipline na različite tekstove i o suradnji s drugim disciplinama, poput retorike, semiotike, sociologije, fonetike ili analize diskurza.

Na kraju svake epizode naši će gosti odgovarati na sedam pitanja i tako ostaviti svoj stilski potpis. Zanimat će nas najdraže stilske figure, koji biste novi interpunkcijski znak predložili, koju pjesmu znate recitirati napamet, koju pjesmu biste voljeli naučiti recitirati, da se možete izražavati samo jednom vrstom riječi, koja bi to bila, za koju hrvatsku riječ smatrate da je neprevodiva, predložite novu riječ koja označava kakav osjećaj, a koja nije dijelom hrvatskoga rječnika.

Slobodnim stilom s Oljom Savičević Ivančević

Povodom Dana hrvatske knjige i 150. obljetnice zagrebačkog Filozofskog fakulteta u našem ćemo ženskom kružoku, koji ćete ovog puta premijerno moći pratiti i uživo, ugostiti Olju Savičević Ivančević, autoricu proze i poezije, književnih kolumni i dramskih tekstova za djecu i mlade.

Ljeta s Marijom: obiteljsku povijest pišu žene

»Ljeta s Marijom« Olje Savičević Ivančević koloplet je odvažnih ženskih likova koje osim zajedničkog porijekla dijele i zajedničko ime – Marija. Ili varijaciju toga imena. Kroz fragmentirane prikaze Marijetinog, Merinog, Mašinog, Marijolinog i Marinog života nazire se figura žene kao nositeljice obiteljskih priča i nasljeđa. Marije su neustrašive, pametne, ponekad ishitrene, ali najvažnije od svega – hrabre. 

Djevojka-zarez: gramatika u tijelu, otpor u jeziku

Zbirku poezije »Djevojka-Zarez« kazališne redateljice Rajne Racz podveli smo pod sintagmu »gramatika u tijelu, otpor u jeziku«. Takvim određenjem na jednom mjestu okupljamo sve što autorica tematizira i propituje kroz četiri ciklusa.

Pustolov pred vratima: ljubavni ringišpil s dosadnim muškim likovima

U analizi su nam poslužila tri kriterija adaptacije koje navodi Linda Hutcheon – selekcija adapt-autorskog ključa, interpretacija i autonomnost adapt-autorskog djela. Ključno mjesto u predstavi prikaz je snoviđenja ili Djevojčine podsvijesti, pa je Gavella u prošlosti uveo dodatnu scenu, a Petković rotirajuću platformu.

Teorija degeneracije jedna je od najvažnijih poluga europske psihijatrije

U šestoj epizodi razgovarali smo s autorima knjige »Lov na degenerike« – Mislavom Bertoša i Tvrtkom Vukovićem.

Lov na degenerike: tko je ovdje lud?

Prosperitetnoj izgradnji građanskog društva potkraj 19. stoljeća prijete abnormalni – skitnice, pustolovi, anarhisti, homoseksualci, sitni lopovi, neposlušni sinovi i neukrotive kćeri. Uspostava reda, discipline i suzbijanje kolektivne histerije moguće je samo uz proizvodnju pojma "degenerika" kao patološkog tijela, onog koje je opasno, koje ne može biti kažnjeno i stoga jedino može postati predmetom proučavanja psihijatrije, kojoj je uzgred rečeno potrebno žrtveno janje kako bi samu sebe postulirala kao znanstvenu disciplinu.