Slobodnim stilom

Nikada nećeš pronaći izlaz iz ove metafore, zar ne? Pokušaj izlaska iz metafore pjesnička je slika koja povezuje pjesničku zbirku Davide, svašta su mi radili i roman Zemlja bez sutona pjesnikinje i prozaistice, naše prve gošće ove godine, Marije Andrijašević.

I dok se pjesnički subjekt i protagonistkinja njezina romana trude pobjeći od figure, Andrijašević gradi fiktivni svijet na temeljima konceptualnoga polja u kojemu ljudi postaju biljke. Iskustveno i nesvjesno naš svakodnevni jezik obilježen je upravo tim konceptualnim metaforama pa tako poznajemo pojmove kao što su obiteljsko stablo, najplodniji izdanak obitelji, cvijet mladosti itd. Poetski jezik međutim teži rastvaranju već standardiziranih slika i propitivanju ustaljenih obrazaca koje potvrđujemo vlastitim ponašanjem. Stoga florni parnjaci nastali u Zemlji bez sutona čine obiteljsko stablo koje poziva društvo na kritičko promišljanje o odnosu otac – dijete, o ulozi muškarca ili oca u posttranzicijskom društvu i može li se naše društvo nositi s transformacijama koje u tom kontekstu doživljava.

Sa spisateljicom smo razgovarali i o različitim književnim utjecajima, o gradnji (jezične) karakterizacije likova, odnosu grada i sela, klasnim razlikama i pomalo neočekivano o dijalogu, koji se prometnuo kao jezičnostilsko obilježje autoričine proze i poezije. Zanimalo nas je što treba sadržavati i kako treba izgledati dobar dijalog, što joj nude poezija, a što proza kao književne vrste i želi li se okušati u pisanju dramskoga teksta.

Ništa bez stilskoga potpisa na kraju. Dobili smo novu najdražu stilsku figuru pa bacite lajk i uho na najnoviju epizodu!